Breadcrumb

  1. Personvern
  2. Retningslinjer for informasjonskapsler

Retningslinjer for informasjonskapsler

Introduksjon og omfang

SantenPharma AB (Evenemangsgatan 31 A, SE-169 79 Solna, Sverige, www.santen.no) utfører sine aktiviteter i Norge og Sverige fra sitt kontor i Sverige. Santen Sverige er ansvarlig for innsamling og bruk av dine personopplysninger da de har å gjøre med sporingskapsler som brukes på denne nettsiden. 

Disse reglene vil forklare hvordan denne nettsiden bruker sporingskapsler for å gi klar og relevant informasjon til brukere angående hvilke valg brukeren har når det gjelder kontroll av hva som skjer når han/hun bruker nettsiden vår. Reglene bruker uttrykket 'sporingskapsler' i referanse til sporingskapsler og lignende teknologier som dekkes av loven (som for eksempel Lokalt Delte Objekter - allment kjent som flash-sporingskapsler, nettsporer eller sporingsfeil, inkludert transparente, klare gifs). Informasjonen som samles inn omhandler informasjon som kan identifisere nettbrukere/besøkende ved å assosiere og behandle dem med annen informasjon som innehas av tredjeparter (som for eksempel IP-addresse, domene og registreringsnummer for datamaskinen brukeren besøker nettsiden med). Denne informasjonen brukes og behandles kun for statistiske formål.

Dette dokumentet er en integrert og betydelig del av Personvernregler og informasjonsnotisen du finner der er i tråd med bestemmelsene fra Norges personvernlov, Svensk datavernlov (2018:218), e-Privacy Direktivet 2002/58/EC, som endret og i kraft, EU-direktivet for Personopplysningsloven 2016/679 (GDPR), og alt annet relatert norsk og europeisk personopplysningsbeskyttelselover og bestemmelser, inkludert relevante meninger og retningslinjer fra Datatilsynet og Datainspektionen. Vi anbefaler derfor at du også leser våre Personvernsregler for å lære mer om Santens generelle forpliktelse til personvernbeskyttelse.

Hva er sporingskapsler

En sporingskapsel er en liten fil, som vanligvis består av bokstaver og tall, som lastes ned til en enhet når brukeren besøker nettsiden, Sporingskapslene sendes deretter tilbake til nettstedet de kom fra for hver gang du besøker nettsiden. Sporingskapsler er nyttige fordi de bidrar til ytelsen og funksjonaliteten til nettstedet og gir brukeren en mer personlig tilpasset opplevelse. De gir også innsikt i bruken av nettsiden vår av våre besøkende og hjelper oss å forstå hvordan våre besøkende bruker nettsiden vår og tjenestene vi tilbyr der.

Bruken av sporingskapsler og lignende teknologier har lenge vært vanlig, og spesielt sporingskapsler er viktige når det gjelder tilbydelse av mange nettbaserte tjenester. Det er derfor ikke ulovlig å bruke slike teknologier, men loven krever dog at folk er velinformert på forhånd om bruk av sporingskapslene som er installert på en nettside og får valget om å godta alle direkte, eller å tilpasse sine innstillinger for sporingskapsler dersom de ønsker det.

Ulike typer sporingskapsler

Sesjonsavhengige og vedvarende sporingskapsler

Sporingskapsler kan slettes etter endt sesjon (fra når brukeren åpner nettleservinduet til de forlater nettleseren), eller de kan lagres over lengre tidsperioder.

Sesjonsavhengige sporingskapsler – gjør at nettsidene kan lenge handlingene til brukeren mens vedkommende bruker nettleseren. Disse kan brukes til en rekke formål, deriblant kan de huske hva brukeren har lagt i handlekurven sin mens de besøker nettsiden. De kan også brukes som sikkerhet når en bruker benytter seg av nettbanken eller privat epost. Disse sesjonsavhengige sporingskapslene slettes når man lukker nettleseren.

Bruken av disse såkalte sesjonsavhengige sporingskapslene (som i ethvert tilfelle ikke lagres vedvarende på brukerens datamaskin og slettes automatisk så fort nettleseren lukkes) er begrenset til overføring av informasjon (bestående av en rekke tilfeldige tall som opprettes av serveren) som identifiserer den spesifikke sesjonen og er nødvendige for å opprettholde trygg og effektiv surfing på nettsiden. De såkalte sesjonsavhengige sporingskapslene som brukes på denne nettsiden unngår alle andre datamaskinmetoder som har potensiale til å bryte personvernet rundt nettsurfingen til brukeren.

Vedvarende sporingskapsler – lagres på brukerens enhet mellom surfesesjoner, noe som gjør at preferansene eller handlingene til brukeren på et gitt nettsted (eller i visse tilfelle på en rekke nettsider) vil huskes. Vedvarende sporingskapsler kan brukes til en rekke formål, deriblant kan de huske brukerens preferanser og valg når vedkommende bruker en nettside.

Første- og tredjeparts sporingskapsler – avhengig av hvorvidt sporingskapselen er første- eller tredjepart avhenger av nettsiden eller domenet som har plassert sporingskapselen. Førsteparts sporingskapsler er kort sagt sporingskapsler som har blitt innstilt av en nettside som har blitt brukt av brukeren - nettsiden som synes i URL-vinduet: Dvs sporingskapsler som Santen har plassert på  www.santen.no. Tredjeparts sporingskapsler er sporingskapsler som har blitt plassert av et domenet som ikke er det samme som det som brukeren besøker: Dvs. sporingskapsler som har blitt plassert av bedrifter og nettsider i tillegg til www.santen.no, som for eksempel Google. Dersom en bruker besøker en nettside (som www.santen.no) og en separat bedrift har plassert en sporingskapsel via www.santen.no, vil dette være et eksempel på en tredjeparts sporingskapsel.

Hvordan godta, kontrollere og slette sporingskapslene våre

Noen sporingskapsler en nødvendige for at nettsiden skal kunne fungere riktig og krever derfor ikke at brukeren må godta dem, som for eksempel sporingskapsler som sørget for at innholdet på siden laster raskt og effektivt ved å fordele arbeidet over flere datamaskiner, eller eventuelt de som yter sikkerhet.

Andre sporingskapsler vil fremdeles være rimelig nødvendige eller viktige, men de er ikke essensielle og vil derfor kreve at brukeren godtar dem. For disse sporingskapslene (deriblant ytelse og funksjonalitet, markedsføring/brukertilpasset), vil vi be om din tillatelse (via "godta alle sporingskapsler"-ikonet i sporingskapselbanneret vårt, eller gjennom innstillinger for informasjonskapsler i nettleserinnstillingenedine) før vi plasserer dem på enheten din.

Dersom du ikke ønsker å gi tillatelse, eller dersom du ønsker å trekke tillatelsen til ikke-essensielle sporingskapsler, må du endre preferansene dine i innstillinger for informasjonskapsler eller slette og blokkere og deaktivere sporingskapsler i nettleserinnstillingene dine. Disse innstillingene finner du vanligvis i 'valg' eller 'preferanser i nettlesermenyen din. Ellers kan du bruke 'hjelp' i nettleseren for mer informasjon, eller du kan klikke på en av lenkene under for å gå direkte til brukermanualen for din nettleser: 

Merk at deaktivering eller blokkering av noen eller alle typer sporingskapsler vil påvirke funksjonaliteten til nettsiden, og at dette kan på virke din adgang og opplevelse med nettsiden vår og tjenestene vi kan tilby. 

Dine preferanser for sporingskapsler er begrenset til kun denne nettsiden, og gjelder ikke for andre tredjepartseide nettsider eller andre nettsteder, som kan være hyperlenket til denne nettsiden. Ønsker du mer informasjon om sporingskapslene som brukes på disse nettsidene, kan du finne dette i den spesifikke personversnotisen eller sporingskapselreglene på de respektive nettsidene.

Sporingskapsler som vi bruker

Når Santen driver nettsiden sin, bruker de sporingskapsler for å kunne tilby tjenester, for å forbedre brukeropplevelsen og for å utvikle aggregert statistikk basert på informasjonen som hentes inn av flere grunner.

Disse sporingskapslene lar oss skille deg fra andre som bruker nettsiden, noe som lar oss gi deg en god opplevelse når du bruker nettsiden vår, samtidig som det lar oss forbedre nettsiden vår.

Sporingskapslene vi bruker er "tekniske" og "analytiske" sporingskapsler. De lar oss gjenkjenne og telle antall besøkende samt lar oss se hvordan de besøkende navigerer siden når de besøker den. Dette lar oss forbedre måten nettsiden vår fungerer på, for eksempel ved å sørge for at brukerne finner det de trenger på en enkel måte. Les mer om de individuelle analytiske sporingskapslene vi bruker og hvordan du kan gjenkjenne dem fra tabellen under.

Mer spesifikt bruker denne nettsiden disse variantene av sporingskapsler, som du finner i tabellen under:

Absolutt nødvendige sporingskapsler

Disse sporingskapslene er nødvendige for at nettsiden skal fungere og kan ikke slås av i systemene våre. De er vanligvis kun innstilt i respons til handlinger du utfører, noe som resulterer i en forespørsel etter tjenester, som når du justerer personverninnstillingene dine, logger inn eller fyller inn skjema. Du kan få nettleseren din til å blokkere eller informere deg om disse sporingskapslene, men visse deler av nettsiden vil da ikke fungere. Disse sporingskapslene lagrer ingen informasjon som kan identifisere deg personlig.

Navn på sporingkapsel Kilde Utløpsdato Forhåndsinnstilt status
OptanonAlertBoxClosed santen.no 13 måneder Alltid aktiv
OptanonFunctional santen.no 13 måneder Alltid aktiv
OptanonNecessary santen.no 13 måneder Alltid aktiv
OptanonPerformance santen.no 13 måneder Alltid aktiv

       
Sporingskapsler som bidrar til funksjon

Disse sporingskapslene lar nettsiden vår huske valgene du tar (deriblant brukernavn, språk, preferanser eller område) for å gi en mer personlig tilpasset nettopplevelse. Disse sporingskapslene innhenter informasjon som kan være anonym, men som også kan omfatte personlig informasjon som du har oppgitt. Dersom du ikke godtar disse sporingskapslene, vil nettsidens ytelse og funksjonalitet påvirkes, og adgang til innhold på nettsiden kan være begrenset. 

Navn på sporingkapsel Kilde Utløpsdato Forhåndsinnstilt status
Kontrast santen.no Sesjon

AV / avhengig av brukertillatelse

Polly santen.no Sesjon AV / avhengig av brukertillatelse
Tekststørrelse santen.no Sesjon AV / avhengig av brukertillatelse


Sporingskapsler som bidrar til ytelse

Disse sporingskapslene innhenter informasjon om hvordan besøkende bruker nettsiden, for eksempel hvilke sider besøkende går til oftere enn andre, hvor lang tid de bruker på siden og om de får feilmeldinger fra nettsider.Disse sporingskapslene innhenter ikke informasjon som kan brukes til å identifisere deg. All informasjon som disse sporingskapslene innhenter er anonym og brukes kun til å forbedre hvordan en nettside fungerer.
 
Google Analytics

Denne nettsiden bruker Google Analytics, en nettanalysetjeneste som tilbys av Google, Inc. ("Google"). Google Analytics bruker "sporingskapsler", som er tekstfiler som plasseres på datamaskinen din, slik at nettsiden kan analysere hvordan brukere bruker nettsiden. Informasjonen som genereres av sporingskapselen om din bruk av nettsiden (deriblant IP-addressen din) vil overføres til og lagres av Google på servere i de Forente Stater. Google vil bruke denne informasjonen til å evaluere din bruk av nettsiden, lage rapporter på nettsideaktivitet for nettsideoperatører og tilby andre tjenester relatert til nettsideaktivitet og nettbruk. Google kan også overføre denne informasjonen til tredjeparter hvor dette er lovpålagt, eller hvor slike tredjeparter behandler informasjonen på vegne av Google. Google vil ikke assosiere IP-addressen din med annen informasjon som Google har. Du kan avslå bruk av sporingskapsler ved å velge riktige innstillinger i nettleseren din. 

Merk for øvrig, dersom du gjør dette, at det kan forhindre deg i å få full tilgang til alle funksjonene på denne nettsiden. Når du bruker denne nettsiden godtar du at Google behandler din personlige informasjon på måten og for formålene nevnt over. 

Ønsker du mer informasjon om hvordan Google behandler informasjonen din, kan du finne dette i Googles Personvernregler. 
Ønsker du å forhindre sporing fra Google Analytics på alle nettsider, gå til https://tools.google.com/dlpage/gaoptout (kan brukes med Chrome, Internet Explorer 8–11, Safari, Firefox and Opera)

Navn på sporingkapsel Kilde Utløpsdato Forhåndsinnstilt status
 _ga  santen.no  2 år

AV / avhengig av brukertillatelse

 _gid  santen.no  24 timer

AV / avhengig av brukertillatelse

 _gat  santen.no  1 minutt

AV / avhengig av brukertillatelse

 _AMP+TOKEN  santen.no  30 sekunder til 1 år

AV / avhengig av brukertillatelse

 

Sirkulering og lagring av informasjon

Informasjon vedrørende nettsidebrukere vil ikke lagres lengre enn perioden nevnt over for hver type sporingskapsel, med unntak av ved behov for sjekk av datakriminalitet som skader nettsiden i overensstemmelse med gjeldende lovgivning. Ingen informasjon fra nettjenesten vil bli kommunisert eller formidlet til uspesifiserte mottakere.

Oppdatering av regler for sporingskapsler

Retningslinjene for sporingskapslene på nettsiden vår kan oppdateres periodisk, så det anbefales at du leser gjennom dette dokumentet hver gang du går inn på nettstedet, slik at du kan holde deg tilstrekkelig informert om eventuelle oppdateringer til våre retningslinjer for bruk av sporingskapsler.

Mer informasjon om sporingskapsler

For mer informasjon om sporingskapslene som installeres via denne nettsiden, kan du kontakte Privacy EMEA-kontoret vårt via: privacy-emea@santen.com

Du kan også gå til www.aboutcookies.org, www.allaboutcookies.org eller https://cookiepedia.co.uk/, hvor du finner generell informasjon om sporingskapsler og utfyllende informasjon om hvordan du kan endre innstillinger for sporingskapsler i en rekke ulike nettlesere og hvordan du kan slette sporingskapsler fra datamaskinen din.

Sist oppdatert:
21. juli 2020